joi, 29 aprilie 2010

Opera


blat migdale (4 foi in tava de 30x30cm)
=10 albusuri;= 220g zahar; =110g migdale macinate fin; =1 lingurita praf de copt; =140g faina; =2 oua;

Crema englezeasca
= 240 ml lapte; =90g zahar;=3 galbenusuri; esenta vanilie

crema bavareza
=5 g gelatina dizolvata in 1 lingura de apa;=170g ciocolata; =crema englezeasca (de mai sus); =360 ml frisca lichida.

crema-nes
=25g apa;=140g zahar;=3 galbenusuri;=225g unt moale;=3 pliculete nes.

crema ganache
=170g ciocolata ; =140 ml frisca lichida.
sirop aromat - se unge cu pensula foile.
=100g zahar;=100g apa;= 1 lingura rom.
Blatul:
Am separat cele 10 albusuri, 3 galbenusuri le-am pastrat ptr crema englezeasca, iar 3 ptr crema cafea, cele 4 ramase si cu cele 2 oua intregi le-am amestecat cu jumatate din zahar. Albusurile se bat spuma, se amesteca cele doua compozitii si restul de ingrediente, apoi se coc 4 foi pe dosul tavii cam 10 min.
Pentru crema englezeasca:
Am frecat putin galbenusurile. Laptele l-am pus pe foc cu zaharul; cand aproape sa dea in clocot l-am turnat usor, amestecand continuu peste galbenusuri. Am readus totul in cratita si-am tinut pe foc, amestecand, pana s-a legat crema.

pentru crema bavareza:
In crema englezeasca calda am adaugat gelatina dizolvata si-am amestecat pana la omogenizarea completa. Am topit cioco pe baie de apa si peste ea am turnat crema englezeasca. Am batut smantana pana a devenit ca o crema groasa, nu pana la frisca si-am turnat peste amestecul de ciocolata. Am pastrat-o la frigider.

pentru crema cu nes:
Din apa si zahar am facut sirop. Galbenusurile le-am batut pana si-au dublat volumul. Peste ele am turnat usor si amestecand continuu siropul fierbinte. Am mixat pana s-a racit complet compozitia. Peste ea am adaugat untul, putin cate putin mixand continuu.

pentru crema ganache:
Am incalzit smantana si-am turnat-o fierbinte peste ciocolata rasa. Am amestecat pana s-a dizolvat cioco complet si s-a omogenizat bine compozitia.

Ansamblarea: foaie unsa cu sirop, 1/2 din crema-cafea, foaie unsa cu sirop, crema bavareza, foaie unsa cu sirop, 1/2 din ganache, foaie unsa cu sirop, restul de crema-cafea, apoi am intins peste crema-cafea restul de ganache si-am pus la frigider.
Pentru aceasta super prajitura am combinat http://narnia-s-kingdom.blogspot.com si www.culinar.ro.

6 comentarii:

  1. minunata reteta...o voi incerca si eu cat de curand.felicitari fai niste prajituri grozave

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc frumos! este o prajitura de incercat, a fost apreciata de invitati, la ziua sotului meu! Este destul de complicata, foi, atatea creme...dar merita! Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Exelenta reteta da trebuie sa fie tare mult de munca cu atatea creme si cremute!!!brava i-mi place tare mult blogul tau si prajiturile binenteles!pup si weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc frumos pentru aprecieri! nu a fost chiar usor de preparat,dar a doua oara, poate, va fi mai usor! pupici si weekend placut si tie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat ma bucur ca ti-am descoperit blogul,praji asta arata de minune!O sa mai revin in curand pe la tn :)

    RăspundețiȘtergere
  6. trop gourmand ce gâteau et bien préparé
    j'adore
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere