vineri, 24 aprilie 2009

prajitura cu mere si cafea - de post

Ingrediente:=250ml cafea preparata mai slabuta;=6 linguri de zahar,=8 linguri de faina, =50 g margarina topita, =1/2 cana stafide, =1 cana mere(decojite) taiate cubulete , =1 plic praf de copt, =esenta rom,vanilie , =zahar vanilat.

Se amesteca intr-un vas: faina , zaharul, cafeaua si praful de copt, pana se omogenizeaza. Apoi se adauga si margarina topita( arata ca o compozitie de chec).
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se toarna aluatul, se aseaza merele si stafidele , distribuindu-se uniform pe toata suprafata. Se da la cuptor pentru 20-25 min. Se lasa sa se raceasca bine in tava apoi se pudreaza cu zahar vanilat.

Prajitura Lamaita

Blat:= 4 oua,= 150g unt (sau margarina),=150g zahar, =250g faina, =coaja rasa de la o lamaie, =1 plic praf de copt ,=1 zahar vanilat.


Batem albusurile spuma separat cu un praf de sare.Intr-un castron , batem untul (margarina) cu zaharul si zaharul vanilat, adaugam galbenusurile pe rand, coaja de lamaie rasa, apoi faina amestecata cu praful de copt. Omogenizam bine. Adaugam albusurile in compozitie, amestecam usor de sus in jos cu lingura de lemn.

Tapetam o tava cu hartie de copt si dam la cuptor compozitia , la foc potrivit, pentru 25-30min.

Glazura:

= 100g zahar pudra ,= 3-4 linguri reama de lamaie.


Amestecam zaharul pudra cu zeama de lamaie, pana obtinem un amestec cremos.Turnam aceasta glazura pe blatul rece, radem putina ciocolata , sau pudram cu cacao.


vineri, 3 aprilie 2009

Prajitura Krem a la Krem

Blatul:
= 6 galbenusuri; = 6 ling zahar; = 2 ling cacao; = 2 ling ulei; = 4 ling faina; = putin praf de copt.
Se amesteca toate fara faina pana se topeste zaharul. Se adauga faina si apoi albusurile batute spuma. Se da la cuptor.
Crema:
200 ml frisca lichida Hulala (sau altceva)
250 ml lapte rece
1 plic Creme Ole de vanilie
sau crema praf de prajituri.
se amesteca toate cu mixerul pana devine o crema destul de tare.

Glazura:
2 linguri apa
2 linguri zahar
2 linguri lichior
100 g ciocolata
100 g unt

Se infierbinta apa, se adauga zaharul, amestecind. Dupa ce s-a topit zaharul, se adauga lichiorul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pina la topirea ciocolatei, apoi se adauga untul. Se mai tine pe foc amestecind pina se topeste si untul. Se lasa la racit. Cind a ajuns la temperatura camerei, se toarna pe prajitura si se intinde uniform. Se da la rece.

-------------------crema -----------------------------------glazura-------------------------